V rámci dobrých vztahů - Forty Lies

21.05.2014 19:11
V novém rozhovoru na naše otázky odpovídají Andy a Tommy z ostravské kapely Forty Lies. Zbytek kapely naše čtenáře zdraví.
 
Jak se vaše kapela dala dohromady?
Andy: Musím hned začátkem říct, že to trvalo celkem dlouho, než se kapela zformovala do podoby, v jaké hrajeme teď. Bylo to asi někdy před třemi lety, kdy mi na inzerát na jednom hudebním serveru odpověděl Tommy, tehdy ještě jako kytarista. Bubeník Pedro ze Sweet Leopard pak dohodil Randyho a Vojta Razzor k nám přišel poměrně nedávno po období, kdy jsme o původního kytaristu přišli a nemohli dlouho najít nového. S tím jsme se rozhodli změnit i název na Forty Lies a konečně kapelu trochu roztlačit na pódia. :)
 
Kde berete inspiraci ke skládání?
Andy: Co se týče textů, insipraci hledám určitě v tom co vidím okolo sebe, hodně píšu o lidech, které jsem v životě potkal a to jak v pozitivním, tak negativním smyslu. Ale kromě toho mě  inspirují i obecně hudba nebo i knihy a filmy, kde se taky najdou zajímavé myšlenky.
 
Jaký máte názor na současnou českou hudební scénu?
Andy: Těžká otázka, hodně lidí českou hudební scénu kritizuje, že prý se tady protěžuje jen pár interpretů a nic nového se neděje. Asi na tom něco pravdy bude, ale myslím, že v poslední době se to hodně změnilo s tím, jak má každý možnost se prezentovat na netu. Pak záleží na tom, kdo má předpoklady prorazit se svojí hudbou do širšího povědomí, ale to by bylo ještě na dlouhou diskuzi. :)
 
Hádáte se často nebo máte dobré vztahy?
Andy: Hádáme se nějak tak v rámci udržení dobrých vztahů. :))
 
Máte za tu dobu, co hrajete, nějaký šílený zážitek?
Andy: Pokud myslíš v rámci kapely, tak ano. Pokud myslíš mimo kapelu, tak taky. :D Ale ne, podle mě asi nejšílenější zážitek byl koncert pro několik punkáčů v Marleyi, létající židle, stoly a tak. :)
Tommy: Těch zážitků je více a stále přibývají, ale s ohledem na naše rodiny si některé necháme radši pro sebe.
 
Plánujete nahrávání CD?
Andy: Klasické CD neplánujeme, ale chceme do konce roku vydat aspoň menší EP, kde chceme zahrnout i něco z našich novinek. Bude to tvrdé a bude to rock n roll, takže se určitě máte na co těšit. :) 
 
Máte nějaký cíl, kam byste to jako kapela chtěli dotáhnout? Nějaký fesťák nebo konkrétní kapelu, se kterou byste si chtěli zahrát?
Andy: Nejlepší cíl by byl to, abych mohl dělat to co mě baví a nemuset se starat o nic jiného, to znamená živit se hudbou. :)
 
Které kapely myslíte, že vás nejvíc ovlivňují?
Andy: Já mám těch kapel co poslouchám strašně moc a v podstatě každá mě nějak ovlivňuje. :) Ale pokud můžu říct jednu, která mě přivedla k rock n rollu a ke kytaře, tak to jsou Guns 'N' Roses.
Tommy: Myslím, že máme všichni ze značné části podobný vkus. GnR milujeme asi všichni (teda hlavně tu původní sestavu). Kromě nich poslouchám hromadu různých kapel a žánrů od Stones až po poměrně mladé především americké kapely. 
 
Byli jste někdy na koncertu, o kterém byste řekli, že vám změnil život? 
Tommy:  Bezesporu každý silný zážitek, ať se jedná o jakéhokoliv člověka, více či měně změní. Co se týče koncertů, mnohdy nezáleží zda je interpret či kapela populární. Při živých koncertech mimo originalitu, techniku a show také o výměnu energie a nemocí. Já osobně zažil mnoho koncertů a dostali mě celosvětově uznávané hvězdy i začínající regionální kapely.
 
Kde vás můžou fanoušci v nejbližší době vidět?
Tommy: Přestože se plánujeme přes léto věnovat především nahrávání a tvorbě nových věcí, určitě se nějaké koncerty uskuteční. V nejbližší době to vypadá na koncert v jednom pražským klubu na konci června. O všem budeme určitě informovat na našem Bandzone a Facebooku.
Andy: Máme nové nápady jak na to zmíněné EP, tak i na koncertní show, takže bude na co se těšit!
 
Co byste fanouškům vzkázali?
Andy: Díky za podporu a choďte dál na naše koncerty, ať to můžeme rozjet ještě víc nahlas než doteď!
Tommy: Určitě se přijďte podívat a nebojte se s námi pokecat, popít atd. prostě s náma udělat naky ten R n R!!! 
 
Andymu a Tommymu děkujeme za rozhovor a přejeme, aby dosáhli svých cílů a dál jim to v kapele šlapalo! 
 
Facebooková stránka: www.facebook.com/FortyLies?fref=ts
Bandzone stránka: bandzone.cz/fortylies
Použité fotografie - Michaela Paulini - www.facebook.com/michaela.paulinifoto
 
Rozhovor - Ennie Way