Takové oživení vzpomínek - Therése Rosier

11.05.2014 16:50
Zdravím. Jak se dneska vede?
Také zdravím :) Vede se dobře, sice bych asi už měla jít spát, jelikož díky nové kočičce jsem měla několik bezesných nocí...ale tak..nestežuji si ;D Zrovna dnes byl můj spánek více než kvalitní, zdál se mi skvělý sen, který mě docela nabil, takže mám od rána super náladu a cítím se dobře.
Právě jsem se vrátila z takového večerního / nočního last “minute“ focení s kamarádem (murhaaya.com). Tak jsem zvědavá, co z toho vznikne, ale určitě se máte na co těšit ;) 
 
Na začátek bych chtěl říct, že jsem velký obdivovatel. Kde jenom začít - malby, fotky, výstavy... Jsi úžasně tvořivá.
Zajímalo by mě, co tě baví víc. Raději maluješ, nebo pózuješ pro fotoaparáty?
Och, děkuji převelice za milá slova :)
Jak kdy, asi v tomhle nemám svého favorita. Občas mám náladu, kdy se raději straním kontaktu s lidma, jen si pustím nějakou oblíbenou hudbu, odstřihnu se od reality a tvořím, někdy mám zas náladu na focení – především s fajn lidmi ze svého okruhu přátel. Je to uvolněná záležitost, takový relax, člověk si dobře pokecá, zasměje se...a zároveň vytváří něco tvůrčího. Jako bonus má zaznamenané vzpomínky – asi i kvůli tomu mám focení a fotky jako takové tak ráda. Je to něco, na co se člověk může podívat za x let a říct si – jo ! Tenhle den si pamatuju, to bylo skvělý. Je to takové pěkné oživení vzpomínek. 
 
Co jsem si tak prohlížel tvoje malby, viděl jsem spíše minulost jako mého oblíbence Johnnyho Cashe, Elvise Presleyho, Marilyn Monroe. Máš raději ten starší styl, než modernu?
Záleží na tom, čeho přesně by se to mělo týkat. Jestli tím myslíš konkrétně styl jakožto vizáž, tak se určitě příkláním k těm dobám minulým, kdy žena vypadala jako opravdová žena – elegantní dáma v šatech, precizně nalíčená a učesaná a muži byli také upravení, krásní a dbali o sebe. To už dnes bývá spíše vyjímkou.
Nejsem moc fanoušek stylu “vstanu,nahodím tepláky a jdu“ :D 
 
Kde bereš inspiraci na malby? Nebo si prostě jen řekneš, že dneska namaluješ třeba toho...?
Většinou to vyplyne z nějakého podnětu. Například mou poslední prací (zatím nedokončenou) je Střihoruký Edward. Po dlouhé době jsem ten film viděla, a vzpomněla si na to, jak moc jsem ho jako malá holka milovala....
 
 
Kdyby sis mohla vybrat jakoukoliv dobu, ve které bys mohla žít, jaká by to byla? Léta rock n rollu, nebo snad dříve?
Těžko říct. Asi bych si tak jako tak vybrala dobu dnešní. Dnes máme takové nepřeberné množství možností. Myslím, že málo kdo to vnímá a váží si toho. Líbí se mi doby minulé, ale jen z vizuálního hlediska. Asi bych nechtěla žít v době 30.-40. let, to bych pravděpodobně skončila v Dachau či podobně. V letech padesátých bych se musela podřizovat mužům a být taková ta klasická uťápnutá housewife z povolání. Což by se mi také vůbec nelíbilo :D V dobách ještě dřívějších to rozhodně také nebylo jednoduché......Dnes můžu dělat co chci, mít životní postoje a názory jaké chci, můžu vypadat jak chci, můžu volně cestovat..Není tu takřka žádné omezení.
 
Je někdo, s kým by ses chtěla osobně setkat? At už naživu či posmrtně?
Takových osobností je hrozně moc. Nevím u koho začít a u koho skončit. A kdybych měla vybrat jen jednu jedinou, tak to by bylo asi hodně těžké.
Docela by mě ale zajímalo setkání se svým vlastním já z minulých životů či se svými vzdálenými předky.
 
Jaký je tvůj názor na moderní uměleckou scénu? At už fotografickou nebo malířskou?
Uznávám prakticky jakýkoli umělecký či fotografický směr. Nějaké věci sice nejsou úplně moje krevní skupina, ale nic vyložene neodsuzuju. Pokud to teda není nějaký echt pseudokoncept, kdy člověk vytvoří fakt úplnou -s prominutím- sračku, a nazve to uměním :D To pozlátko “umění“ dotvoří až nějakou slovní okecávačkou, která beztak nedává smysl a je to prostě jeden velkej nesmysl. Teda....nechci úplně odsuzovat ani to, najdou se lidi, kteří to shledají za uchvacující a hluboké umění. Prostě to ale není můj šálek čaje a nikdy tomu na chuť nepřijdu. 
Mám ale ráda i abstraktní malbu, například jako je Pollock. Sama v malbě ráda používám různé cákance, stejkance a podobně. To mě baví. Dříve jsem hodně dělala jen abstraktní malbu. Více méně se chystám to v sobě zase oživit a vrhnout se do větších a abstraktnějších pláten. Prozatím ale stále využívám hlavně svou fotografickou paměť a talentu na vystihnutí tváří....brzy tyto dva aspekty více propojím.
 
Otázka, na kterou se ptám každého: Tvůj nejšílenější zážitek při focení?
Nejšílenější? To je docela sporné, co mě se může zdát normální, může být už pro někoho šíleností, takže.....:D Ale jak tak bádám v paměti, nic vyloženě šíleného se mi nestalo, nebo to bylo tak traumatizující, že to má paměť vytěsnila ;D 
Nedávno jsem fotila na pouti, to bylo zajímavé ) Třeba u strašidelného hradu si leckdo myslel, že jsem součást atrakce :D Jedna malá holčička za mnou přišla a poprosila mě o společné foto. Byla totálně nadšená, myslela si, že jsem živá panenka Monster High, pronásledovala nás pak cestou přes půlku pouti. To mi přišlo ale spíš roztomilé, než šílené. Na nejšílenější zážitek tepve čekám a doufám, že to bude něco pořádně peprného ;D 
 
Máš za sebou hromadu úspěchů. Máš nějaký cíl, kterého bys chtěla dosáhnout?
Jediné co, tak chci žít svůj život podle svých představ. Což dohromady zahrnuje strašnou spoustu věcí....
 
Na závěr, vzkaz pro fanoušky?
Nesmírně si vážím Vaší podpory a jsem za ni opravdu vděčná ! V blízké době se můžete těšit na další akce / výstavy a projekty ;)
 
Facebook stránka - www.facebook.com/ThereseRosierArt
použité fotografie - 
 
Rozhovor - Jackie Cross